zaterdag 3 maart 2012

Make-up door de jaren heen

Een korte geschiedenisles over make-up en de ontdekking van mascara en oogpotlood.        

Oudheid
Het gebruik van make-up stamt terug uit de tijd van Cleopatra (rond 35 voor Christus). In het oude Egypte werden natuurlijke producten zoals henna, grafiet en koper gemengd met olie of water, om dit op het gezicht aan te brengen. De Griekse vrouwen smeerden kersensap op hun lippen als lippenstift. In China gebruikte men krijt en kalk om het gezicht wit te kleuren.


Doorbraak
In de 18e eeuw gebruikten mannen en vrouwen van adel vooral witte poeder en rouge. Een wit gezicht betekende dat je van goede komaf was. Terwijl vrouwen uit lagere klassen vaak als prostituee werden gezien als zij make-up op hadden. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw maakte make-up een revolutie door. Door het gebruik van natuurlijke producten (plantenextracten en kleurstoffen) was het mogelijk om producten voor het hele lichaam te maken.

Mascara
Mascara is de meest gebruikte oogmake-up. De eerste mascara werd in de 19e eeuw geproduceerd door Eugene Rimmel. Een modernere variant is in 1913 uitgevonden door T.L. Williams. Zijn zusje Maybel werd gedumpt door haar verloofde. Geraakt door haar liefdesverdriet besloot hij iets te creëren waardoor ze er oogverblindend uit zag. Hij mengde vaseline met steenkoolpoeder. Dit moest Maybel op haar wimpers smeren. Het werkte en haar ex-verloofde wilde alsnog met haar trouwen. Hij besloot om dit product te verkopen en zo ontstond de Maybelline mascara.

Wist je dat..?
Mascara van het Arabische woord mashkara afstamt? Dit betekent masker. De mascara zoals we het nu kennen is ontworpen door Max Factor: een buisje gevuld met mascara met daarin een borsteltje.

Oogpotlood
Om de ogen nog meer te accentueren wordt oogpotlood vaak gecombineerd met mascara. Met lijntjes onder of boven de ogen geef je deze meer expressie. Vroeger werden oogpotloden van kohl gemaakt, daarom wordt dit kohlpotlood genoemd. Met kohl wordt de kleur bedoeld en niet de ingrediënten. Kohl is een mengsel van roet en andere ingrediënten. Kohl werd oorspronkelijk gebruikt als bescherming tegen boze geesten, oogkwalen en zonnestralen.

Bron: MSN.com

2 opmerkingen: